Hoe werkt het ToP programma?
Als speciaal hiervoor opgeleide kinderfysiotherapeut kom ik de eerste periode na de ziekenhuisopname aan huis. Ik kijk samen met jullie als ouders naar het gedrag van je kind:
- Waar is je kind aan toe?
- Wat kan het al zelf?
- Waar heeft hij of zij hulp bij nodig?
- Hoe kunnen jullie die ondersteuning geven?
Een vroeggeborene kan door zijn gedrag al laten weten waar hij of zij zich prettig bij voelt en hoe hij of zij het liefst gesteund of getroost wil worden. Een baby doet ook allerlei pogingen om grip te krijgen op wat er gebeurt, bijvoorbeeld door te zuigen, iets vast te grijpen of door steun te zoeken met de voetjes. Als je uitgelegd wordt hoe je je baby daarbij het best kunt helpen, geeft dat voor beiden veel voldoening en plezier!
Veel ouders hebben het gevoel dat zij hun kind na thuiskomst uit het ziekenhuis opnieuw moeten leren kennen. Dat is niet zo vreemd, want een vroeggeboren baby moet zich nog aanpassen aan de thuisomgeving. Nu je baby zich op temperatuur kan houden, voldoende drinkt en groeit, is hij of zij bovendien meer gericht op de omgeving. Je baby zoekt naar een balans tussen zijn behoefte aan geborgenheid en het ontdekken van de wereld om zich heen.
Verluieren, voeden, knuffelen, spelen of wandelen in de wandelwagen zijn gewone dagelijkse bezigheden. Soms kunnen die gewone dingen vroeggeboren kinderen meer informatie geven dan ze op dat moment aankunnen. Het komt dan ook voor dat vroeggeboren baby’s sneller schrikken of moeilijker te troosten zijn dan op tijd geboren baby’s. Het is dan ook goed mogelijk dat zij meer moeite hebben om contact te maken of om hun aandacht vast te houden.
Daarnaast zijn ouders van een vroeggeboren kind vaker moe of gespannen na de vroeggeboorte van hun baby en alles wat dat met zich meebrengt. Dan kan het onvoorspelbare gedrag van hun baby veel extra energie kosten. ToP steunt daarom ouders in de thuissituatie: om de signalen van de baby te (her)kennen en er op een positieve manier op in te spelen.